dAh tibA MaSa uNtUk pErGi

Ihsan pakcik Go0gle
A time you thought about ending your own life .

Assalamualaikum semua . Alhamdulillah sehingga hari ni Allah masih bagi peluang untuk hirup udara , beribadah , bergelak ketawa dan melakukan aktiviti harian seperti yang dirancang . Dalam dunia ni ada banyak perkara yang berlaku tibatiba @ tak seperti yang kita jangka . Antaranya Kematian .

Semua orang tak tau bila dye akan dijemput oleh Malaikat Maut , bagaimana dye akan dijemput , kat mana , dan segala seribu pertanyaan dalam kepala yang tak boleh dijawab dengan akal yang waras atau dalam keadaan otak yang berfungsi dengan baik . So , bende ni lah yang kita takkan jangka akan terjadi . Lumrah alam , yang tua akan pergi dulu , yang muda akan menongkah dunia . Benda yang kita tak jangka ialah ada yang muda , yang sihatsihat , pergi dulu menghadap Illahi . Yang tua masih giat mencari nafkah @ rezeki .

Lamalama bende yang kita tak biasa ni dah jadi biasa  . Contohnya , Yang mudamuda mati accident . lagi popular , yang pergi dulu tuh semua budakbudak muda yang baikbaik , solehsoleh , solehahsolehah . Perasan tak ? Kalau tak perasan , tanah runtuh yang barubaru ni . Mangsanya ialah Anakanak Yatim dan Rumah kebajikan uw . Mungkin ada hikmah di sebalik semua kejadian ni . Kita sebagai hamba Allah tak layak nak bertanya kenapa kita , kenapa dye , kenapa terjadi . Terima dengan hati yang terbuka dan redha . Insyallah Allah akan memberikan ganjaran yang terbaik untuk kita .

Tembam tau tembam takkan rasa ape yang keluarga mangsa rasa atau pon mangsa tuh sendiri . Sebab setiap dari kita diberikan ujian yang berlainan . Mungkin ujian Allah untuk tembam lain pula . Sekarang masa Anakanak yatim dan Penghuni Rumah Kebajikan tuh . Esok lusa kita takkan tau ape yang bakal terjadi . Segalagalanya telah tertulis di Luh Mahfuz . Jangan merungut dan juga marah kerana itu semua sifat syaitan bermulanya ketika Allah memerintahkan seluruh alam untuk sujud kepada Nabi Adam , tapi syaitan tidak sujud kepada Nabi Adam alahissalam . Akhirnya syaitan dilaknat oleh Allah dan seluruh pengikut syaitan akan dimasukkan ke dalam neraka . Nauzubillahiminzalik . Jadi , mulakan hari dengan bismillah . Sebelum tidur baca doa tidur k . :)


p/s : bersyukur dengan apa yang ada lebih baik dari merungut dengan apa yang ada . :)
Thanks for reading ^^

2 comments:

ɴᴀᴋ ᴋᴏᴍᴇɴ ?
sɪʟᴀsɪʟᴀ . ᴊᴀɴɢᴀɴ ᴍᴀʟᴜᴍᴀʟᴜ .
ʜᴜᴅᴀ sᴜᴋᴀsᴜᴋᴀsᴜᴋᴀ ツ