aK dApAt sChOLArShIp . kAu aDa ?

Assalamualaikum semua .

Awalawal semester nih budakbudak baru tengah settlekan dyorang punya pinjaman . Macammacam pinjaman lah kan . Paling glamour , PTPTN . tembam pon adalah salah sorang peminjam ptptipu ptptn nih . Hahaha . Mane tak glamour , siap keluar iklan lagi suruh budakbudak yang dah habes belajar bayor ptptn ni . Iklan raya pon ade tau ! perasan tak ? Yang Zulhuzaimy jadik husin tuh . :)

Tembam ada jugak mohon YPJ (Yayasan Pelajaran Johor) kate anak jati johor . So , nanti dah kerja , nak jugak berbakti untuk negeri kelahiran kan . *ayat bajet .

Untuk budakbudak Selangor . Dyorang ade jugak Yayasan selangor . Negeri Selangor kaya tau !! Semester lepas , kawan tembam ade yang mohon dan dapat interview . Baru dapat interview , blom pergi lagi tapi Kerajaan selangor dah bagi rm1000 dalam akaun bank . Fuy0oohhh . Masyuk habes . tapi kawan tembam tak dapat sebab dye tak pegi pon interview tuh . pasal hape ntah . Tak hingat .

Pinjaman Zakat . pernah dengar tak ? Yang nih tembam tak pernah mohon , tapi adelah membermember yg dapat . nak cerita lebihlebih pon tembam tak tau sangat . Rasenye tak semua student boleh mohon . Kate zakat . Bukan semua orang layak dapat zakat kan . :)

JPA pulak untuk budakbudak pandai . yelah . nak kerja kerajaan kan . Ade member tembam yang dapat . tembam tumpang tempias jek . haha . Banyak uw sekali dapat . Boleh beli buku original setiap subjek . Huhu .

Yayasan Tunku Abdul Rahman ni untuk budakbudak genius . Kenape ? Sebab susah nak mohon . Orang yang betolbetol layak jek dapat . Lagipon nih bukan pinjaman . Ni biasiswa . Hehe .

Banyak lagi biasiswa / pinjaman untuk students ipta/ipts nih . Tapi yang popular  yang ptptn tuh jelah . Yang lain mesti bersyarat kan . Sebab tuh ade yang berlagak dengan tembam . yelahhh . Dye layak dpat biasiswa . Bank lagi tuh . Tensyen tembam . =.=' .












p/s : idea tajuk tuh sumbangan ira . hehe . :P
Thanks for reading ^^

9 comments:

  1. baru nak ucap tahniah..tapi tajuk je la ek..hehe..

    ReplyDelete
  2. @Azhafizah[フィザ]
    hehe . oklah tuh . mulamula tajuk , lamelame entry . btw thnx :)

    ReplyDelete
  3. tu a pasai ...baru je nak say congratz...hehe...

    ReplyDelete
  4. dik, akk yg result cikai2 ni pon dpt biasiswa jpa dlu masa blajo..jpa mmg xtgok result sgt, dia tgok pndptn mak ayah kita..ce try apply lagi dik..kalo pro, adjust sket pendptn keluarga sebulan hiks.

    ReplyDelete
  5. @nini
    hehe . tajuk tuh saja jek . sukasuki :)

    ReplyDelete
  6. @Cik Suheela
    ouh really ?
    sebab syarat dye nak 3.5 ke atas :)

    ReplyDelete
  7. kira dah approve belum biasiswa ypj huda??good luck ye!

    ReplyDelete
  8. em huda kena remove link blog cik tom dan masukkan balik dlm bloglist..sebab tak update entry terlatest cik tom kat bloglist huda..tq ;)

    ReplyDelete
  9. hello, nice blog you have, i am thinking you might like to exchange link with me so i can visit you everyday if i have my time, if you want to please visit back here and comment on the exchange link section so i know, thanks! http://literasura.blogspot.com

    ReplyDelete

ɴᴀᴋ ᴋᴏᴍᴇɴ ?
sɪʟᴀsɪʟᴀ . ᴊᴀɴɢᴀɴ ᴍᴀʟᴜᴍᴀʟᴜ .
ʜᴜᴅᴀ sᴜᴋᴀsᴜᴋᴀsᴜᴋᴀ ツ