Alhamdulillah, kita dah pon memasuki 10 malam-malam terakhir di bulan yang penuh barakah lagi mulia nih. Bulan Ramadhan. Tahun nih hda tak buat kuih banyak macam tahun lepas. Kalau sesiapa yang kawan dengan hda kat fb, so, tahu lah berapa banyak kuih yang hda upload kat fb. hehe. Saje nak tayang. Tapi tuh cerita Ramadhan tahun lepas, tahun nih, biasa-biasa saja. Tak banyak tapi cukuplah anak beranak makan. kekeke.
Hari ni hda nak bagitahu resepi Semperit yang sedap lagi lazat. Kenapa hda cakap sedap ? Sebab dah banyak resepi yang mama hda cuba, tapi kurang 'menyengat'. Bukan tak sedap tauu, tapi kurangg. Dan komen-komen yang hda dapat tahun lepas pon memberangsangkan. Tahun lepas tak tulis sebab takde orang request. Tiba-tiba tahun nih ade orang request kat Instagram. Nabila. Kawan sekuliah di USIM. Hehe. Malu lah hda. *sorok bawah katil*
Tengok gambar dulu oke.
Resepinya dari blog Masam Manis. Kak ita nih siap buat pelangi. Hda suka yang original jek. So, boleh ikot mana yang korang suka oke.
Bahan A :
150 gm gula icing
1 biji kuning telur
Bahan B:
250 gm tepung gandum
150 gm tepung kastard
30 gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna jika suka
Ayakkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan
Pukul butter dan gula hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanila dan terus pukul hingga bergaul sempurna
Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sedikit-sedikit dan terus menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari
Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna ~ jika suka
Panaskan oven pada suhu 170C
Sedialan loyang pembakar dan oleskan sedikit butter
Masukkan doh ke dalam acuan semprit dan tekan di atas loyang
Buat dalam 2.5 cm panjang
Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 15 minit
Sejukkan sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba :)
mesti sedap nie hasil tangan sendiri kan...
ReplyDelete